Gepubliceerd op: 11 oktober 1985
    A.M. Alblas
    Meer informatie

Wouter van den Broek bespeelt Hinsz-orgel Bovenkerk Kampen

Het orgelspel van Wouter van den Broek straalt bepaald durf uit, maar ook onbekommerde musiceervreugde. Dat hij heel eerlijk is in zijn muzikale intenties, is een typering die nog altijd geldig is. Dat wil zeggen, dat dat opnieuw voor iedereen tastbaar vastligt op een pas verschenen grammofoonplaat met werken van Bach (J. S. en C. P. E.), Böhm en Muffat, opgenomen in de Bovenkerk in Kampen.

   Ongeveer twee jaar geleden speelde dezelfde Wouter een plaat vol in de Stevenskerk te Nijmegen met werken van Franck, Mendelssohn en Reger. In dit genre demonstreerde hij een hierboven reeds aangehaalde onbekommerde musiceervreugde. Datzelfde geldt thans voor de wijze waarop hij werken uit een geheel andere stijlperiode uitvoert. Op zich is dat al heel knap. Hij beheerst het uitermate fraaie Hinsz-orgel volkomen; weet registraties zorgvuldig te kiezen en de intentie van elk werk treffend weer te geven.
  Registraties zijn soms zo opmerkelijk simpel, dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat zo weinig registers zo veel geluid maken. Alle gebruikte registraties zijn op de hoes vermeld.
  Het moge duidelijk zijn dat die zorgvuldige registraties de barokke structuur van de hier gespeelde literatuur ten goede komen. Vandaar dat er in het stemmenweefsel de oplettende luisteraar niets ontgaat, ''t Is dus niet voor niets geweest dat Wouter van den Broek tijdens de Zomeracademie in Haarlem cursussen volgde bij Ton Koopman en Ewald Kooiman. Ook zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium bij Theo Tennissen en Jan Welmers heeft hem tot een begaafd vakman gemaakt.

Repertoire
  Op deze plaat speelt Wouter van den Broek van J. S. Bach: Preludium en fuga in C dur (BWV 566) en de koralen Ach Gott und Herr, Aus der Tiefe ruf ich zu dir, Christe, du Lamm Gottes en het Trio Super: Allein Gott in der Höh sei Ehr. Van Böhm is er de partita: Gelobet seist du, Jesu Christ, van Muffat de Toccata Septima en van C. P. E. Bach en Preludium in D dur. 

       

Bron informatie
[Reformatorisch Dagblad]

Landelijk christelijk dagblad van orthodox gereformeerde signatuur. Meer informatie
Bekijk origineel
Advertenties